Kandlerova vila, Krnov

Současnost vily

vila kandlerova

Současným a jediným vlastníkem vily je Krnovská škrobárna spol. s r. o.

 

Historie vily

 

Gustav Kandler (1852 – 1931) byl od roku 1879 majitelem velkého parního mlýna v Krnově. Výstavnou neorenesanční vilu si nechal vybudovat v sousedství mlýna kolem roku 1888. Projekt vytvořil místní stavitel Josef Hartel (1843 – 1914).

 

 

Půdorys stavby se blížil čtverci, osovou symetrii podtrhovaly středové rizality. Skutečnou chloubou domu byla od samého počátku schodišťová hala, kterou projektant po vzoru palladiánských vil vložil do středu dispozice.

 

schodišťová hala

Salon, který sloužil jako kuřácký, vybavil Bauer oválným  stolem se čtyřmi křesly, krbem s mramorovými křídly, před něj kruhový stolek  a dvě pohovky.

Jídelna byla vybavena pravoúhlým stolem s křesly, těžkým příborníkem a krásnými historickými hodinami se dochovala jako jediný pokoj v původním stavu do současnosti. V ložnici stálo velké masivní manželské lůžko a volně byly umístěny pohovky a křesla.

 

Nábytek byl řešen v měkkých formách představující uvolnění  a pohodu. Interiér byl ještě v roce 1907 publikován v prestižních časopisech v Rakousku i Německu, ale Bauerův úspěch měl i svůj rub. 

V roce 1911 nechal Kandler vilu rozšířit o zadní část, takže vila ztratila původní renesanční harmonii. Stavitel Hartel doplnil stavbu ještě o neobarokní doplňky. Stavebníkova rodina užívala vilu až do začátku druhé světové války. Po smrti Kandlera přešla i s mlýnem do rukou jiného majitele p. Mukúsche, poté do majetku státu do roku 1945. Od roku 2005 je v majetku Krnovské škrobárny,  které ji postupně opravila (část interiérů, nová fasáda). Především díky současnému řediteli a majiteli škrobáren Ing. Gogolínovi se do vily vrátila  i část nábytku navrženého Leopoldem Bauerem.

 

pan Gogolín

 

Charakteristika vily

Půdorys Kandlerovy vily původně zaujímal devítidílnou dispozici typickou pro Palladiovy vily; později během stavby byla vila rozšířena o jeden trakt – zadní část vily. V centrálním traktu je hala se schodištěm postupující do vyššího podlaží. Vedlejší schodiště je umístěno za hlavním schodištěm a je propojeno s půdními prostory. Celý zadní trakt je po kompletní přestavbě využíván jako byty. Hlavní vchod je situován do zahrady, nikoli do ulice, kde měl plnit funkci jakéhosi zrcadla movitosti majitele. Hlavní vstup je tvořen rizalitem s verandou a schodištěm, které je kryto balkónem. Balkón je nesen systémem sloupů v toskánském stylu. Zábradlí ve vstupní verandě tvoří balustráda, která se objevuje i v prvním patře u zábradlí balkónu.

 

vila

Zajímavost

jídelna 

V roce 1907 požádal Kandler o přestavbu vily Leopolda Bauera.  Bauer vytvořil tři verze projektu, z nichž první a závěrečná verze představovaly pouze nepatřičné změny, zatímco druhá verze předpokládala podstatné rozšíření stavby. Zevnějšek vily nakonec zůstal prakticky nezměněn a architektova tvořivost byla především promítnuta do interiéru vily. 

 

lustr

Kandler se rozhodl pro rozsáhlejší verzi přestavby, podnětem k přestavbě bylo zasnoubení Kandlerova syna s dcerou největšího textilního podnikatele v Krnově Larische. Modernizace vily měla na budoucí nevěstu udělat dojem. Když byl sňatek pevně domluven, chtěl od přestavby úplně upustit, nakonec se rozhodl pro nejlevnější verzi přestavby. Leopold Bauer byl zklamán omezeným rozsahem přestavby a nemohl se domoci honoráře u Kandlera za návrhy přestavby. Rozhodl se, že se své odměny domůže soudní cestou. Bauer sice proces vyhrál a Kandler mu musel zaplatit, ale právníci ho stáli více než sám vysoudil.

 

hala

 

Kontakt

Vila Gustava Kandlera

Čsl. armády 842/52, Krnov

 

Otevírací doba

Vila je veřejnosti nepřístupná.

  



Mapa

GPS souřadnice: 50°4′57.653″N, 17°41′25.928″E